0 (850) 466 18 70
trende
trende

Dispersiyon Bıçak (Mikser Pervanesi)

Dispersiyon Bıçak (Mikser Pervanesi)

 

 

 

 

 

  • Kimya, kozmetik, tekstil, gıda, inşaat, seramik, tarım, matbaa ve ilaç sanayi gibi sektörlerin ihtiyaç duyduğu ürünlerin mikser makineleri ile üretilmesi esnasında karıştırma, parçalama, homojenleştirme ve dispersiyon özelliğini makineye kazandıran, düşük ve yüksek devirlerde çalışmaya uygun dispersiyon karıştırıcılarının üretimini gerçekleştiriyoruz.
  • Üretimini gerçekleştirdiğimiz mikser dispersiyon karıştırıcı bıçaklarımız düşük ve yüksek viskoziteli karışımlarda yüksek verimle stabil çalışabilmesi için kanat şekilleri ve açıları özel olarak hesaplanarak üretilmekte ve test edilmektedir.
  • Dispersiyon karıştırıcılarımız yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösteren sektörün seçkin firmaları tarafından yüksek verimle kullanılmakta ve uygulanan tüm testleri başarı ile geçmektedir.
  • Daha detaylı ve teknik bilgi almak için info@dumanmetal.com.tr adresine e posta gönderebilirsiniz.

Mikser Pervaneleri – Dispersiyon bıçakları İmalat Özellikleri:

  • Çap 25 mm’den çap 1400 mm’ye kadar istenilen ölçülerde ve kalınlıklarda laboratuvar kullanımına ve endüstriyel kullanıma uygun farklı tipte 304 kalite veya 316 kalite Paslanmaz çelik malzemeden üretilmektedir. Üretimi yapılan dispersiyon karıştırıcılar isteğe göre bağlantı delikleri açılarak montaja hazır bir şekilde de gönderilebilir. Fiyat teklifi yada bilgi almak için arayabilir yada info@dumanmetal.com.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.

Dispersiyon nedir ?

  • Dispersiyon, Fransızcadan doğrudan çevrilmiş haliyle “serpinti, dağılım” anlamına gelmektedir. Buna göre, maddenin kendinden başka bir madde içerisinde parçacıklar halinde ve homojen olarak yayılmasına dispersiyon denir.
  • Birbiri içinde çözünmeyen, moleküler difüzyon, türbülans, Eddy akımları ve hız gradyanı etkileri gibi faktörler nedeniyle bir araya gelen veya bir kimyasal yardımıyla bir ortamda karışıp difüze olan ve görünüşte homojen bir karışım oluşturan farklı fazlardaki iki veya daha fazla madde.

 

Dispersiyon işleminin kullanım amaçları:

  • Birbirleriyle karışabilen iki veya daha fazla sayıda sıvı ya da toz maddelerin
    karıştırılmasında.
  • Bir sıvı içinde çözünmeyen katı partiküllerin (süspansiyon gibi) karıştırılmasında.
  • Emülsiyon, süspansiyon, sıvı, krem gibi bir taşıyıcı içinde partiküllerin dağıtılmasında.

Homojenleştirme: Bir karışımda bulunan maddelerin aynı yapıya kavuşturulması işleminde

Katı taneciklerin sıvı içinde süspansiyonunda: Granül halindeki katı maddenin sıvı içinde çözülmesinin veya homojen dağılmasının sağlanmasında. ( Aynı olay sıvı sıvı içinde geçerlidir.)

Çözülemeyen sıvıların karıştırılmasında: İki veya daha fazla birbiriyle reaksiyona girmeyen ve çözülmeyen sıvı varsa bunların homojen dağılmasını sağlamada.

Sıvı içinde gazın parçalanmasında: Bir gazın sıvı içinde homojen dağılmasının sağlanmasında.

Dispersiyon hakkında bilinmesi gereken hususlar:

  • Karıştırıcı çapı; Karıştırma kabının çapı ölçülür ve ölçülen değer mm ye çevrilir. Daha sonra ölçülen değer 0,40 ve 0,45 ile çarpılar, çıkan değer dispersiyon karıştırıcının olması gereken çap aralığını verir. Örnek olarak; karıştırma kabınızın çapı 300mm ise 300×0,4=120mm ve 300×0,45mm=135mm yani kullanmanız gereken dispersiyon karıştırıcı çapı 120mm ile 135mm arasında olabilir. Mikser ile etkili ve yüksek verimli bir karıştırma işlemi gerçekleştirebilmek için dispersiyon bıçak çapı kesinlikle karıştırma kabı çapına uygun olmalıdır.
  • Karıştırıcı çapının küçük olması; Kazan içindeki ürünün iyi karıştırılamamasına (kötü ürün akışı), bazı ham maddelerin çökmesine ve dispersiyon zamanının uzamasına ve elektrik sarfiyatının fazla olmasına sebep olur.
  • Karıştırıcı çapının büyük olması; Kazan içindeki ürünün iyi karışmamasına ve fazla miktarda hava kabarcığının ürün içerisine girmesine neden olur.
  • Dispersiyon karıştırıcının kazan dibinden yükseklik mesafesi; kendi çapının yarısı veya kendi çapı kadar olmalıdır. Ürün karıştırma işleminden sonra kabın dibinde tortu kalıyor ise bir miktar daha aşağı indirilebilir.
  • Karıştırıcının kazan dibine çok yakın olması; kazan içinde ürünün iyi karışmamasına ve disperse edilmeyen ölü noktaların oluşmasına neden olur.
  • Karıştırıcının kazan tabanından çok yüksekte olması; kazan tabanına doğru olan akışın azalmasına, bazı ham maddelerin çökmesine ve hava kabarcığı oluşmasına sebep olur.
  • Dispersiyon karıştırıcının devir sayısı; İstenilen karışım özelliklerine göre de değişebilir. Belirlenmiş bir devir sayısı yok ise ilk karışım esnasında deneme yanılma yöntemi ile bulunabilir. İstenilen karışım hangi devirde elde edildiyse daha sonraki aynı karışımlarda belirlenen devir sayısı dikkate alınır.
  • Karıştırma Sıcaklığı; Sıcaklık ile maddelerin çözünürlüğü doğru orantılıdır. Diğer bir deyişle sıcaklık arttıkça maddeler daha hızlı karışır. Bu sebeple yüksek viskozitesi olan sıvıların viskozitelerini aşağı indirmek için ısıtılabilir. Böylece karışım süresi kısalmış olup güçten de tasarruf sağlanmış olur. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus verilecek ısının maddelerin ve karıştırma neticesinde oluşacak yeni maddenin yapısını bozmayacak bir sıcaklıkta olması gerekmektedir. Maddelerin arasındaki kimyasal reaksiyonlarla da ısı açığa çıkabilmektedir. Bu yüzden sıcaklık kontrol edilmelidir.
  • İyi bir karışım elde edebilmek için dispersiyon bıçağı; kazan kübik ise tam merkezine konumlandırılması gerekmektedir. Kazan silindirik ise merkezden kaçık olacak şekilde konumlandırılmalıdır. Kazan içeresindeki karışıma karıştırma esnasında yukarıdan baktığınızda dispersiyon bıçağının üstünü görebiliyorsanız iyi bir vorteks yani karışım elde etiğinizi değerlendirebilirsiniz.

Sipariş verirken dikkat edilmesi gereken hususlar:

Karıştırma yapılacak makineye ve karıştırma kabının çapına uygun seçilmelidir. Uygun seçilmez ise verimli bir dispersiyon işlemi olmaz, motor ömrünü azaltır, istenilen zamanda mamulü karıştıramaz ve aşırı elektrik tüketimine yol açar.

Dispersiyon bıçağı konumu; karıştırma kabı silindirik ise ilk karıştırmada merkezde daha sonra kabın merkezi ile kenarı arasında merkeze de olmalıdır. Tank kübik ise tam merkezde konumlandırılmalıdır

Gerekli olmadığı halde dispersiyon pervanesini yüksek hızlarda çalıştırmak; Ürün sıcaklığının daha fazla yükselmesine, sıcaklık kontrolünün zorlaşmasına ve dolayısıyla ürünün istenildiği kalitede ve özelliklerde olmamasına neden olacaktır. (sıcaklık artışından dolayı bozulmalara veya solvent, ıslatma ajanı veya uçucu bileşenlerin normalden daha fazla kaybedilmesine ve katı bileşen yüzdesinin formülasyonda artmasına neden olacaktır).

Dispersiyonun çok önemli olduğu veya disperse edilmesi gereken hammaddelerin kullanıldığı formülasyonlarda, kullanılan mikser karıştırma kazanının kesinlikle silindirik bir yapıya sahip olması gerekmektedir.

!!! Bir karıştırma işleminin istenen kalitede ve özelliklerde olması için aşağıda belirtilen hususlar göz önünde bulundurulmalıdır.

  • Kuru Pigmentlerin Islatılması: Sıvı, seviyesi disperser bıçağını geçecek şekilde konur. Makine düşük devirde çalıştırılır. Bu sırada bıçağın tam merkezde olması gerekir. Çünkü en iyi ıslatma bu konumda elde edilir. Kuru pigment, girdabın oluştuğu yere doğru dökülür ve sıvı tarafından emildikçe ilave edilir. Bu ilave başlangıçta seri bir şekilde yapılmalı daha sonra gittikçe yavaşlatılmalıdır. Yüklemenin başlangıcında bıçak tabana yakın olmalı ve düşük hızda çalıştırılmalıdır. Bir girdap oluşması için bıçak ara sıra yükseltilmeli ve pigment ilave edildikçe hız da orantılı olarak yükseltilmelidir. Yükleme sırasında kenarlar kazınarak aşağıya alınmalıdır. Aksi takdirde boya içinde pütürler meydana gelir. Pigment ilavesi sırasında bıçak hızının düşük olması; sıçrama, çarpıntı gibi istenmeyen oluşumlara mani olacağı gibi tozlanmaya ve dispersiyona ters etki eden fazla ısı artışına da engel olur. Pigment karışımı ile hazırlanacak karışımlar için genel kural, dispersi zor olan pigmentlerin önce ilave edilmesidir.
  • Pigment Topraklarının Dispersiyonu: Pigment ilavesinden birkaç dakika sonra, hiçbir kuru pigment ve topak, pastanın yani karışımın yüzeyinde, kabın kenarında veya bıçak şaftında görülmezse, makine durdurulur ve bıçak kabın merkeziyle kenarı arasındaki mesafenin ortasına getirilir. Bunun sebebi, pastanın sadece merkezde olan hareketine, fazla ısı oluşumuna ve dolayısıyla fazla güç kaybına mani olmaktır. Bu hareket aynı zaman da dispersiyon verimini % 25–50 arttırır. Şaft etrafında dönen derin bir girdap yerine daha küçük birkaç girdap meydana gelir. Bu girdapların derinlikleri ve mesafeleri, pastanın viskozitesine, şaftın bulunduğu yere, bıçağın büyüklüğüne, yüksekliğine, şekline ve hızına bağlıdır. Dilatant akışkanlara En iyi örnek su ile mısır nişastası karışımıdır. Kayma hızı arttıkça vizkozitesi artan karışımlardır yani bu tarz sıvıların üzerine uygulanan ani basınç ile bu basınç karşısında ani olarak katılaşan sıvılara verilen isimdir. Dispersiyon verimi, dispersiyonun başlangıcında düşük sıcaklık, yüksek viskozite ve kuvvetli kesme dolayısıyla yüksektir. Sonunda bu verim belirgin şekilde düşer.
  •  Pastanın Karışımı: Karışımın iyi karıştırılması iyi bir dispersiyon için şarttır. Dispersiyon zamanı ne kadar uzun olursa olsun, iyi bir karıştırma sağlanamazsa istenilen netice alınamaz. Disperserin çalışması sırasında, içindeki karışımın yuvarlanarak karışması, herhangi bir sıçrama ve çarpmanın görülmemesi gerekir. Karıştırma sırasında bıçağın bir kısmı da görülmelidir. Karışımın dönme yönü öyle olmalıdır ki üst dış tarafta olan bir pigment taneciği karıştırma kabında bir dönüşü tamamlamadan önce girdabın altına inmelidir. İyi bir karıştırmanın olabilmesi için genel olarak bıçak, kabın ihtiva ettiği pastanın takriben orta mesafesinde bulunmalıdır. Diğer taraftan pasta viskozitesi arttıkça kap içindeki pasta yüksekliğinin azalması ve kap çapının küçültülmesi gerekir.

Dispersiyon Talimatı:

Disperser çalıştırılmadan önce dispersiyon karıştırıcı karıştırma kabının merkezine konumlandırılır. Bıçak yani dispersiyon karıştırıcı merkezde kalmak şartıyla tabana doğru indirilir, bıçağın tabandan yüksekliği bıçak çapının yarısı yada çapı kadar olması uygundur. (Karıştırma sonunda tabanda tortu oluşuyorsa bu seviye düşürülür.) Bıçağın seviyesini geçecek kadar sıvı konur. Makine düşük devirde çalıştırılır. Girdabın oluştuğu yere doğru pigmentler yani karışımı istenen maddeler ilk etapta mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde ilave edilir. (Dispersiyonu yani karışımı zor olan pigmentler önce ilave edilmelidir.) Tam bir girdap oluşması için bıçak arada bir yükseltilip indirilir. Pigment ilave hızı gittikçe azaltılır. Pigment miktarı arttıkça bıçak hızı orantılı olarak artırılır. Birkaç dakika karıştırmaya devam edilir. Karışımın yüzeyinde, kabın kenarında veya bıçak şaftında hiçbir kuru pigment kalmayınca makine durdurulur. Bıçak kabın merkeziyle kenarı arasındaki mesafenin ortasına getirilir. Bıçağın tabandan yüksekliği, karışım yüksekliğinin yarısı kadar olmalıdır. Disperserin çalışması sırasında, içindeki karışımın yuvarlanarak karışması, herhangi bir sıçramanın ve çarpmanın görülmemesi gerekir.

 

17 Ocak 2015
Dispersiyon Bıçak (Mikser Pervanesi) için yorumlar kapalı
14.406 kez görüntülendi